Project Description

Handleiding voor een gelukkige kerst

 

Identificeer uw doden. Leg ze op een rij. Verdeel schuld. Kijk niet naar u zelf. U bent onschuldig. U heeft geen bom geplaatst. U heeft geen wapen. U bent hoogopgeleid. U heeft niet eens gestemd, dus u valt niets te verwijten. U heeft wel gestemd, dus u valt niets te verwijten. Ga voor de spiegel staan en zeg: mijn westerse waarden en ik zijn onschuldig. U gelooft niet in God, maar van u mag iedereen geloven wat hij wil. U bent tolerant en westers en vrij.
Haal diep adem. Herhaal indien gewenst.

Reageer verontwaardigd. Lees wat uw vrienden op Facebook er over te zeggen hebben. Post een genuanceerd tegengeluid. U bent de beroerdste niet. U haat niet. Haat is een emotie voor de achterlijken. Voor de kortzichtigen, de terreurzuchtigen en de godsdienstwaanzinnigen. Niet voor u.

Zet de kachel een graadje hoger. U hoeft geen kou te lijden deze winter. Verwen uzelf en uw gezin. Ga bijvoorbeeld naar een kerstmarkt. Drink een glaasje glühwein. Laat u niet bang maken. U staat erbuiten. Het heeft niets met u te maken. U heeft hier ook niet voor gekozen.

Laat u niets aanpraten. U bent geen racist.

Raak niet verlamd door angst voor het kwade leven. Verdeel de schuld aan onze doden onder de betrokken partijen. Eén dode voor de integratie, een voor de democratie. Een voor hun god, een voor uw gebrek aan een god, een voor het falende rechtssysteem, een voor hen die doen alsof er geen probleem is. Eentje voor de rascisten (dat bent u dus niet!). Een voor degene die het woord “allochtoon” afschafte. Eentje voor de media. Een voor degene die had moeten bedenken dat er een betonblok had moeten staan. Een voor degene die de grenzen opende. Een voor degene die de grenzen sloot.

Dat waren ze. Voor nu.
Begraaf uw doden.
Ga door met wat u deed.
Gelukkige kerst.

***
Geïnspireerd door: “Dodental aanslag op kerstmarkt in Berlijn opgelopen tot twaalf”